marca 18, 2018
dieta bez glutenu
,
mąka gryczana
,
mąka jaglana
,
mąka kokosowa
,
mąka orzechowa
,
mąka owsiana bezglutenowa
,
mąka ryżowa
,
mąka teff
,
mąki bezglutenowe
,
porady kulinarne
,
skrobia z tapioki
0
MĄKI BEZGLUTENOWE - MINI PRZEWODNIK
marca 18, 2018
dieta bez glutenu
,
mąka gryczana
,
mąka jaglana
,
mąka kokosowa
,
mąka orzechowa
,
mąka owsiana bezglutenowa
,
mąka ryżowa
,
mąka teff
,
mąki bezglutenowe
,
porady kulinarne
,
skrobia z tapioki
Mąki bezglutenowe w pigułce.
Wraz z rozwojem nauki i medycyny wzrasta ilość osób z
nietolerancją glutenu, celiakią czy alergią na zboża glutenowe. Jesteśmy tak
bardzo przyzwyczajeni do mąki pszennej, że niektórzy nie są w stanie wyobrazić sobie
bez niej życia . Nic dziwnego. Pszenica jest wszędzie! Kiedy polecono mi wprowadzić na chwilę u dziecka
dietę bezglutenową, miałam nie lada problem.
Na półkach sklepowych nie trudno już dziś o produkty bezglutenowe ale w składzie tych gotowych najczęściej występuje
mąka kukurydziana. Troszkę ubogo. Nowa dieta oznacza dla nas rezygnację głównie z pieczywa
sklepowego, wszelkich batoników, ciastek, tortilli, muesli. Nie wspominając o
grzechach fast foodów, kebabów itp. Jeśli chcemy jeść bez glutenu to nastawmy się na spędzenie większej ilości czasu na droższych zakupach w sklepach
ze zdrową żywnością. Dodatkowo dodajmy do ulubionych blogi z przepisami glutenfree i wygospodarujmy chwilę na gotowanie . W zamian za ten "trud" zyskujemy bogactwo smaków i zdrowie a to jest bezcenne . Początkowo
trochę trudno połapać się w nowych produktach i ich właściwościach ale
w erze smartfonów pomoc macie pod ręką . Mąka pszenna
praktycznie pozbawiona jest wartości , za to mąki bezglutenowe bogate są w
witaminy i minerały. Dobrze wpływają na układ
pokarmowy , wątrobę , serce, drogi żółciowe a także nerki. Myślę, że te walory
rekompensują brak glutenu, który spaja i spulchnia ciasto. Jednak przy
zastosowaniu sposobów na dobre ciasto bezglutenowe też powinniście być
zadowoleni z wypieków
Sporą ilość czasu
zajęło mi zanim zabrałam się do napisania poniższych informacji a to dlatego,
że większość mąk chciałam poznać sama a nie kopiować Wam informację z
innych stron internetowych. Poniższy wpis będzie głównie pod kątem zastosowania bezglutenowych mąk w wypiekach.
Zacznijmy od bazowych i mojej ulubionej :
Mąka owsiana bezglutenowa - Produkowana z ziaren owsa pozbawionych glutenu. Smakuje jak delikatna
owsianka. Bogata w otręby. Mąkę tę zawsze przesiewam przed
przystąpieniem do pieczenia. Jest też
wspaniała jeśli chodzi o właściwości . Zawiera przede wszystkim żelazo, wapń ,
cynk, mangan , fosfor. Dużą ilość witaminy B1 i E. Bardzo często używam jej w
swoich wypiekach jako bazy. Wg. mnie najbardziej z mąk bezglutenowych
przypomina pszenną. Wspaniale łączy się
z innymi mąkami orzechowego pochodzenia.
Mąka ryżowa - bardzo delikatna i bardzo biała. Walorów
smakowych raczej nie ma, a już w ogóle tych sklejających ciasto, dlatego dobrze
mieszać ją z inną mąką. Na szklankę mąki ryżowej przypadają 3 łyżki skrobi z tapioki
lub mąki ziemniaczanej. Mąka ta potrzebuje do
wypieku czegoś mokrego i tłustego np. mąki orzechowej, banana, masła orzechowego. Kiedyś upiekłam muffinki z samej tej mąki.
To był pierwszy i ostatni raz. Nie polecam.
Mąka gryczana - produkowana ze zmielonych ziaren gryki
niepalonej. Wyczuwalny smak
znanej kaszy gryczanej choć nieco bardziej delikatny. Walory przede wszystkim zdrowotne ! Żelazo, potas,
wapń, cynk, witaminy z grupy B, P . Sprawdza się przy problemach pokarmowych i
zmniejsza poziom cholesterolu. Zapobiega
miażdżycy. W wypiekach używana raczej do
tych "wytrawnych".
Mąka jaglana - żółta, miałka. Dość dobrze skleja ale można
ją wspomóc mąką kukurydzianą czy tą z tapioki. Wypieki z niej są dość kruche dlatego,
chętniej stosuję namoczoną, ugotowaną kaszę jaglaną niż mąkę. Ma właściwości przeciwzapalne.
Tu zamyka się lista mąk bezglutenowych bazowych. Teraz kilka
słów o pozostałych :
Mąki orzechowe - kokosowa, migdałowa, z orzechów laskowych,
kasztanowa. Są to mąki tłuste i ciężkie, bardzo odżywcze i energetyczne.
Wspaniale uszlachetniają wypieki. Jeśli
chcecie mieć piękny, odświeżający zapach w kuchni , kupcie mąkę kokosową.
Pachnie obłędnie ! Mieszajcie je z
mąkami bazowymi. Ciasta na samej mące
orzechowej raczej Wam nie wyrosną.
Mąki strączkowe - sojowa i z ciecierzycy. Również jedne z
cięższych mąk, wymagające mieszania z innymi. Mają charakterystyczny smak i
zapach i posmak , który znika po ugotowaniu. Mąka z ciecierzycy dobrze pasuje
do ciasta marchewkowego .
Mąki z dużą zawartością skrobii - kukurydziana, ziemniaczana
i z tapioki. Ta pierwsza ma pięknie
żółtą barwę i jak inne wymienione - właściwości sklejające. Bogata jest w żelazo , potas i fosfor. Słodka
w smaku. Mąka ziemniaczana od zawsze stanowi idealny zagęstnik do sosów. Po rozpuszczeniu w wodzie staje się
przezroczysta i szybko gęstnieje. Mąka z tapioki (skrobia z manioku) zachowuje
się bardzo podobnie . 90% tej mąki
stanowią węglowodany - szybko trawione i szybko wchłaniane. W porównaniu z
tańszą i popularną mąką zieniaczaną jest b.delikatna i mniej żelowata.
Mąka teff- mąka z trawy abisyńskiej (zboże afrykańskie). Często zastępuje mąkę pszenną przy wypiekaniu
chleba. W smaku lekko orzechowa. Ma
dużo żelaza i wapnia a także magnezu i fosforu.
Jest dobra dla kobiet w ciąży dzięki wysokiej zawartości kwasu
foliowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz