marca 03, 2018
bez glutenu
,
celiakia
,
ciasto bezglutenowe
,
dobre ciasto bezglutenowe
,
gluten
,
jak upiec ciasto
,
jak upiec ciasto bezglutenowe
,
mąki bezglutenowe
,
porady kulinarne
,
wilgotne ciasto bezglutenowe
1
10 SPOSOBÓW NA DOBRE CIASTO BEZGLUTENOWE
marca 03, 2018
bez glutenu
,
celiakia
,
ciasto bezglutenowe
,
dobre ciasto bezglutenowe
,
gluten
,
jak upiec ciasto
,
jak upiec ciasto bezglutenowe
,
mąki bezglutenowe
,
porady kulinarne
,
wilgotne ciasto bezglutenowe
Jak upiec wilgotne ciasto bezglutenowe?
Wypieki bezglutenowe wcale nie muszą być suche i piaszczyste. Poniżej przedstawię Wam przetestowane już sposoby na to , by nasze ciasta były wilgotne i puszyste nawet kilka dni.
Czym właściwie jest gluten?
Jest to białko występujące w ziarnach zbóż, takich jak np. pszenica i jej odmiany (orkisz, samopsza,
płaskurka), żyto, jęczmień, owies. Gluten klei ciasto, nadaje wypiekom lepkość,
sprężystość i puszystość. Osobiście nie
mam problemów z tolerancją glutenu, niemniej odkąd poznałam dania i wypieki
bezglutenowe stałam się ich wielką fanką. Są zdecydowanie ciekawsze - pod
względem walorów odżywczych, zdrowotnych oraz smakowych. Bardzo często jednak bywa, że ich konsystencja
jest zbyt sucha, ziarnista. Można jednak
temu zapobiec ?
Wystarczy zadbać o kilka rzeczy :
- 1. Mąki bezglutenowe warto mieszać i łączyć . Większość swoich wypieków opieram na połączeniu mąki bezglutenowej bazowej z inną bezglutenową. Mąki bazowe to : mąka ryżowa, owsiana bezglutenowa, jaglana oraz gryczana. O tym jak najlepiej je łączyć i jakie mają walory przeczytacie w kolejnym poście.
- 3. Dodawajcie owoce - banany, gruszki, tarte jabłka, jagody, maliny.
- 4. Polecam piec muffinki bezglutenowe w sylikonowych foremkach. Papierowe będą odbierać wodę z ciasta.
- 5. Dodatkowo foremki możecie posmarować olejem lub posypać bułką tartą bezglutenową.
- 6. Pieczcie na zwykłym ustawieniu piekarnika - nie termoobiegu, który dodatkowo ciasto wysuszy. Lepiej krócej i w wyższej temperaturze. Spowoduje to powstanie skorupki z zewnątrz , która zamknie w środku wilgotne ciasto
- 7. wstawcie do piekarnika dodatkowo żaroodporne naczynie z wodą
- 8. Nie otwierajcie piekarnika przez 20 minut pieczenia
- 9. Składniki użyte do wypieku powinny być w temperaturze pokojowej. Nie mieszaj mąki ze świeżo rozpuszczonym olejem kokosowym, masłem czy margaryną spowoduje to powstanie grudek.
- 10. Zanim pokroisz, zaczekaj aż ciasto ostygnie. Do krojenia ciasta bezglutenowego używaj noża z ząbkami.
Dziękuję za super przydatny wpis!�� Jedna mała uwaga, owies nie zawiera glutenu może być co najwyżej zanieczyszczony glutenem podczas procesów produkcyjnych. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń