×

10 SPOSOBÓW NA DOBRE CIASTO BEZGLUTENOWE

Jak upiec wilgotne ciasto bezglutenowe?

Wypieki bezglutenowe wcale nie muszą być suche i piaszczyste. Poniżej przedstawię Wam przetestowane już sposoby na to , by nasze ciasta były wilgotne i puszyste nawet kilka dni.   

Zanim zaczniemy muszę przekazać Wam garść podstawowej wiedzy . 

Czym właściwie jest gluten?

Jest to białko występujące w ziarnach zbóż, takich jak np.  pszenica i jej odmiany (orkisz, samopsza, płaskurka), żyto, jęczmień, owies.  Gluten klei ciasto, nadaje wypiekom lepkość, sprężystość i puszystość.  Osobiście nie mam problemów z tolerancją glutenu, niemniej odkąd poznałam dania i wypieki bezglutenowe stałam się ich wielką fanką. Są zdecydowanie ciekawsze - pod względem walorów odżywczych, zdrowotnych oraz smakowych.  Bardzo często jednak bywa, że ich konsystencja jest zbyt sucha, ziarnista.  Można jednak temu zapobiec ? 

Wystarczy zadbać o kilka rzeczy : 

  • 1.  Mąki bezglutenowe warto mieszać i łączyć . Większość swoich wypieków opieram na połączeniu mąki bezglutenowej bazowej z inną bezglutenową.  Mąki bazowe to : mąka ryżowa, owsiana bezglutenowa, jaglana oraz gryczana. O tym jak najlepiej je łączyć i jakie mają walory przeczytacie w kolejnym poście.

  • 2.  Bezglutenowy wypiek potrzebuje wilgoci i tłuszczu.  Takie mąki bardzo lubią się z margaryną, masłem, olejem, jogurtem czy mlekiem (oczywiście nie możemy przesadzić żeby ciasto nie było zbyt ciężkie dlatego warto zadbać o właściwe proporcje ).

  • 3. Dodawajcie owoce - banany, gruszki, tarte jabłka, jagody, maliny.



  • 4.  Polecam piec muffinki bezglutenowe w sylikonowych foremkach. Papierowe będą odbierać wodę z ciasta.

  • 5. Dodatkowo foremki możecie posmarować olejem lub posypać bułką tartą bezglutenową.

  • 6. Pieczcie na zwykłym ustawieniu piekarnika - nie termoobiegu, który dodatkowo ciasto wysuszy. Lepiej krócej i w wyższej temperaturze.  Spowoduje to powstanie skorupki z zewnątrz , która zamknie w środku wilgotne ciasto

  • 7.  wstawcie do piekarnika dodatkowo żaroodporne naczynie z wodą

  • 8.  Nie otwierajcie piekarnika przez 20 minut pieczenia

  • 9.  Składniki  użyte do wypieku powinny być w temperaturze pokojowej. Nie mieszaj mąki ze świeżo rozpuszczonym olejem kokosowym, masłem czy margaryną spowoduje to powstanie grudek.

  • 10. Zanim pokroisz, zaczekaj aż ciasto ostygnie.  Do krojenia ciasta bezglutenowego używaj noża z ząbkami. 


SMACZNEGO!
 

 

1 komentarz:

  1. Dziękuję za super przydatny wpis!�� Jedna mała uwaga, owies nie zawiera glutenu może być co najwyżej zanieczyszczony glutenem podczas procesów produkcyjnych. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Vegannmuffins - muffinki bez mleka , Blogger