×

MUFFINY GRYCZANO-ŚLIWKOWE

WEGAŃSKIE I BEZGLUTENOWE MOCNO ŚLIWKOWE MUFFINY. WYŁĄCZNIE NA MĄCE GRYCZANEJ I KAKAO.                               Zawsze sceptycznie podchodziłam do słodkich wypieków na bazie gryki. Zawsze była dla mnie zbyt mocno wyczuwalna. Jednak połączenie mąki gryczanej + kakao + świeżutkich wrześniowych śliwek wyszło idealnie. Te muffiny na pewno skradną Wasze podniebienie! Są szybkie, proste i nie potrzebujecie wielu składników. Mąka gryczana oczyszcza organizm z toksyn, bogate w błonnik śliwki  pomogą Wam na trawienie a kakao dostarczy sporej dawki magnezu. Orzechy laskowe dadzą posmak nutelli ;) a jak je dobrze namoczycie to i wzbogacą o dobre tłuszcze Omega :)
PRZEPIS : 
Przygotowujemy 70 g orzechów laskowych, 400 g śliwek, 180 g mąki gryczanej, 80 g wegańskiej margaryny , 1/3 oleju rzepakowego, 1/2 szklanki syropu klonowego, 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 1/2 szklanki mleka roślinnego (może być migdałowe) , 1 jajko *opcjonalnie 

WYKONANIE
Śliwki kroimy na pół, wyjmujemy pestki, każdą połówkę kroimy jeszcze na 4 kawałki, orzechy mielimy blenderem. Mąkę gryczaną mieszamy z proszkiem, kakao i orzechami. W osobnej misce śliwki oblewamy syropem klonowym , dodajemy rozpuszczoną margarynę, olej , mleko. Składniki łączymy. 
Pieczemy w 200 stopniach ok 35 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Vegannmuffins - muffinki bez mleka , Blogger