marca 22, 2018
dobre muffinki
,
gruszki
,
karmelizowane gruszki
,
mąka teff
,
muffinki bez glutenu
,
muffinki bez jajek
,
muffinki bez mleka
,
muffinki dla dzieci
,
muffinki na święta
,
teff
4
MUFFINKI TEFF Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ
marca 22, 2018
dobre muffinki
,
gruszki
,
karmelizowane gruszki
,
mąka teff
,
muffinki bez glutenu
,
muffinki bez jajek
,
muffinki bez mleka
,
muffinki dla dzieci
,
muffinki na święta
,
teff
CZEKOLADOWE MUFFINKI Z MĄKĄ TEFF
Mąka teff nie jest zbyt popularną mąką z gatunku mąk bezglutenowych . Jest to zmielona trawa abisyńska stosowana głównie w kuchni afrykańskiej. Teff bogata jest w białko , wapń i żelazo. Jest wapienną królową ! Ma go więcej niż amarantus ! A spożycie raz dziennie posiłku z tej cudownej mąki gwarantuje wystarczającą porcję białka. Jest więc idealna dla wegetarian. Wypieki z tej mąki bogate są również w kwas foliowy niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Z powodzeniem mogą spożywać ją matki w ciąży i dzieci. W Etiopii gdzie miałka abisyńska spożywana jest w największych ilościach na świecie, bardzo rzadko odnotowuje się problemy z niedokrwistością, osteoporozą czy cukrzycą. Jest świetnym zamiennikiem mąki pszennej! Jestem nią zachwycona!Muffinki wyszły prawie jak glutenowy murzynek z jajkami, masłem i cukrem.
Lubię orzeźwiać swoje wypieki owocami. W tym - duże kawałki karmelizowanych gruszek. Rozpusta! Karmelizowane w miodzie i cukrze kokosowym!
Spróbujcie :
Szklanka mąki teff
Pół szklanki mąki migdałowej
2 łyżki kakao
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
1,5 karmelizowanej gruszki (u mnie w miodzie i cukrze kokosowym) możecie użyć syropu klonowego
2 łyżki oleju kokosowego
1 jogurt roślinny (u mnie kokosowy)
Składniki suche mieszamy w jednym garnku. Gruszkę kroimy w małą kosteczkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką miodu lub syropu klonowego. Opcjonalnie posypać możemy cukrem kokosowym - nada gruszce jeszcze bardziej karmelowego smaku. Gruszkę podgrzewamy do miękkości. Rozpuszczamy w garnuszku 2 łyżki oleju kokosowego. Mieszamy wszystko z jogurtem i suchymi składnikami. Pieczemy ok.18 minut w 190 stopniach bez termoobiegu.
A może być mąka migdałowa odtłuszczona? Chodzi mi o taka co powstaje po zrobieniu mleka migdałowego.
OdpowiedzUsuńZaryzykowałam, dałam tylko więcej oleju kokosowego. Wyszły pyszne! :)
OdpowiedzUsuńPani Evo właśnie to miałam zaproponować. Chodziło o to by ten tłuszcz gdzieś dodać w zamian. Cieszę się, że smakowały!
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń