maja 15, 2018
czarny sezam
,
daktyle
,
dieta bez glutenu
,
dla dzieci
,
glutenfree
,
hafer
,
karob
,
orzechy laskowe
,
pralinki
,
praliny bez glutenu
,
wegańska nutella
0
PRALINKI ORZECHOWO-DAKTYLOWE A LA NUTELLA
maja 15, 2018
czarny sezam
,
daktyle
,
dieta bez glutenu
,
dla dzieci
,
glutenfree
,
hafer
,
karob
,
orzechy laskowe
,
pralinki
,
praliny bez glutenu
,
wegańska nutella
PYSZNE, WEGAŃSKIE I BEZGLUTENOWE PRALINKI !
Uwielbiam takie przekąski! I choć trochę pracochłonne to dostaniecie nagrodę za tę pracę. Przygotujcie sobie produkty w nocy jeśli chcecie piec rano lub rano jeśli chcecie piec na wieczór :)
Potrzebne będą Wam :
1. Dwie szklanki
2. Dobry blender
3. Papier do pieczenia
4. Kilka talerzy z posypką
oraz następujące składniki :
1. Szklanka orzechów laskowych
2. pół szklanki daktyli
3. szklanka mąki kokosowej
4. 2łyżki karobu w proszku
5. 3/4 szklanki mleka Natumi Hafer Choco (opcjonalnie UWAGA GLUTEN!)
6.2 łyżki oleju kokosowego
Orzechy laskowe namaczamy przez ok. 8 godzin, daktyle ok. 2-3 godziny. Odsączamy. Przy użyciu blendera mielimy orzechy , następnie łączymy z daktylami i pozostałymi składnikami (jeśli macie dobry blender możemy wrzucić do miski wszystkie składniki i blenować całość od razu). Postarajcie się aby jak najdokładniej zmielić orzechy. Do dzisiejszego przepisu użyłam przepysznego mleka firmy Natumi . Hafer Choco. Nie ma w nim cukru a jest pyszne i słodkie jak jedno z popularnych Kakao dla dzieci. Nie zawiera mleka krowiego. Polecam z czystym sercem.
Zblenowaną masę formujemy w dużą kulę , z której odrywamy mniejsze i obtaczamy w "panierce". U mnie były to wiórki kokosowe, kakao, czarny sezam , mąka migdałowa. Dla mnie najlepsze są te obtoczone kakao. Pieczemy ok . 20 - 25 minut. Są przepyszne. Do dzieła! Weźcie na wynos ! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz