×

MUFFINY KASZTANOWO-MARCHEWKOWE

KOLEJNA ODSŁONA PROSTYCH , WEGAŃSKICH I BEZGLUTENOWYCH BABECZEK. 

CO DADZĄ NAM KASZTANY JADALNE ?
  1. Dużą dawkę energii - ok.220 kcal /100g
  2. Witaminę C - podnosi odporność
  3. Sporą dawkę kwasu foliowego - idealna przekąska dla kobiet w ciąży
  4. Mnóstwo potasu - 440mg/ 100g 
  5. Lecytyna - dobry wpływ na układ nerwowy, pamięć i koncentrację
   Są względnie bezpieczne jeśli chodzi o alergię - względnie tzn. mogą je jeść dzieci od 1 roku życia, ponieważ przyczyniają się do złagodzenia dolegliwości żołądkowych (korzystny wpływ m.in. na trzustkę) i są lekko strawne jednak pozostają orzechami. Krzyżowo uczulają osoby z alergią na lateks.
Tym razem zdecydowałam się połączyć kasztany z marchewką - tak słodkie połączenie praktycznie nie potrzebuje cukru. Mąka kasztanowa jest bowiem słodkawa po upieczeniu. Jednak, posiliłam się odrobiną syropu klonowego! (Co jest najwspanialsze w cieście bez jajek ?  - Że możesz go spróbować przed pieczeniem i "doprawić" do smaku :))) ) .
 Przepis wygląda następująco :
1 szklanka mąki kasztanowej 
1 szklanka mąki ryżowej
pół szklanki tapioki 
2łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli himalajskiej
1 jogurt kokosowy naturalny
1.5 szklanki startej marcheki
3łyżki syropu ( u mnie klonowy)
1 łyżka soku z cytryny
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1/3 szklanki mleka roślinnego
opcjonalnie - jakiś kwaśniejszy owoc dla złamania smaku u mnie jeżyny MNIAM!

Składniki mieszamy i pieczemy ok 25 minut w 190 stopniach


P.s
Oczywiście kasztany widoczne na zdjęciu nie są jadalne ;) Smacznego !

1 komentarz:

Copyright © 2016 Vegannmuffins - muffinki bez mleka , Blogger