lipca 18, 2018
bez glutenu
,
kasztany jadalne
,
muffinki bez glutenu
,
muffinki bez jajek
,
muffinki bez mleka
,
muffinki wegańskie
,
wegańskie ciasto
1
MUFFINY KASZTANOWO-MARCHEWKOWE
lipca 18, 2018
bez glutenu
,
kasztany jadalne
,
muffinki bez glutenu
,
muffinki bez jajek
,
muffinki bez mleka
,
muffinki wegańskie
,
wegańskie ciasto
KOLEJNA ODSŁONA PROSTYCH , WEGAŃSKICH I BEZGLUTENOWYCH BABECZEK.
CO DADZĄ NAM KASZTANY JADALNE ?- Dużą dawkę energii - ok.220 kcal /100g
- Witaminę C - podnosi odporność
- Sporą dawkę kwasu foliowego - idealna przekąska dla kobiet w ciąży
- Mnóstwo potasu - 440mg/ 100g
- Lecytyna - dobry wpływ na układ nerwowy, pamięć i koncentrację
Tym razem zdecydowałam się połączyć kasztany z marchewką - tak słodkie połączenie praktycznie nie potrzebuje cukru. Mąka kasztanowa jest bowiem słodkawa po upieczeniu. Jednak, posiliłam się odrobiną syropu klonowego! (Co jest najwspanialsze w cieście bez jajek ? - Że możesz go spróbować przed pieczeniem i "doprawić" do smaku :))) ) .
Przepis wygląda następująco :
1 szklanka mąki kasztanowej
1 szklanka mąki ryżowej
pół szklanki tapioki
2łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli himalajskiej
1 jogurt kokosowy naturalny
1.5 szklanki startej marcheki
3łyżki syropu ( u mnie klonowy)
1 łyżka soku z cytryny
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1/3 szklanki mleka roślinnego
opcjonalnie - jakiś kwaśniejszy owoc dla złamania smaku u mnie jeżyny MNIAM!
Składniki mieszamy i pieczemy ok 25 minut w 190 stopniach
P.s
Oczywiście kasztany widoczne na zdjęciu nie są jadalne ;) Smacznego !
Czy można jogurt zastąpić mlekiem koko?
OdpowiedzUsuń