kwietnia 08, 2018
babeczki ze szpinakiem
,
ciasto ze szpinakiem
,
dla dzieci
,
muffinki bez cukru
,
muffinki bez jajek
,
muffinki bez mleka
,
muffinki ze szpinakiem
,
szpinak
,
zdrowa przekąska
0
WEGAŃSKIE MUFFINKI ZE SZPINAKIEM NA SŁODKO
kwietnia 08, 2018
babeczki ze szpinakiem
,
ciasto ze szpinakiem
,
dla dzieci
,
muffinki bez cukru
,
muffinki bez jajek
,
muffinki bez mleka
,
muffinki ze szpinakiem
,
szpinak
,
zdrowa przekąska
WEGAŃSKIE MUFFINKI Z MĄKI OWSIANEJ , ZE SZPINAKIEM, BANANEM I WIÓRKAMI KOKOSOWYMI.
Jeśli zastanawiasz się jak przemycić do diety dziecka szpinak to mam dla Ciebie idealny sposób! Upiecz moje muffinki! Dziś przedstawiam wersję "na słodko" , wkrótce pojawi się też wersja wytrawna i bezglutenowa.Świeży szpinak - cudownie zielony, kruchy i zdrowy! Jedzenie tego warzywa dostarczy nam przede wszystkim dużą dawkę żelaza , witaminy K, C , magnezu, manganu i kwasu foliowego. Brzmi świetnie a dobrze przyrządzony szpinak jest przepyszny (choć w tych muffinkach w ogóle go nie czuć :)). Żeby nie było za kolorowo - a raczej zielono, szpinak zawiera szczawiany i nie jest wskazany dla osób zmagających się z problemami kamieni nerkowych czy dny moczanowej. Z umiarem powinny go również spożywać również małe dzieci i kobiety w ciąży ze względu na możliwe odkładanie się w liściach szkodliwych azotanów. Jednak pozytywne wartości zawarte w szpinaku zdecydowanie górują nad jego minusami a kilka zielonych muffinków na pewno Wam nie zaszkodzi :)
No to pieczemy:
W blenderze na gładki zielony krem blendujemy :
100g szpinaku (ok 2 duże szklanki),
1 jogurt roślinny (180 gr) u mnie kokosowy,
1 banan,
50 g wegańskiej margaryny,
łyżkę miodu,
kilka kropel wyciśniętej cytryny.
W misce mieszamy szklankę mąki owsianej , pół szklanki wiórków kokosowych, 2 łyżeczki sody oczyszczonej. Składniki łączymy i pieczemy 20 minut w 200 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz