kwietnia 07, 2018
dla dzieci
,
muffinki bez cukru
,
muffinki bez jajek
,
muffinki bez mleka
,
muffinki dla dzieci
,
muffinki wegańskie
,
muffinki z musli
,
przekąski dla dzieci
,
wegańskie muffinki
,
zdrowe słodycze
1
MUFFINKI Z MUSLI DLA DZIECI
kwietnia 07, 2018
dla dzieci
,
muffinki bez cukru
,
muffinki bez jajek
,
muffinki bez mleka
,
muffinki dla dzieci
,
muffinki wegańskie
,
muffinki z musli
,
przekąski dla dzieci
,
wegańskie muffinki
,
zdrowe słodycze
SZYBKIE , PROSTE, BEZ JAJEK I MLEKA . ZERO WASTE - CZYLI MUFFINKI Z RESZTEK
Wybierałam się z dzieckiem do lekarza. Jak to zwykle bywa, musiałam być przygotowana na nieokreślony czas oczekiwania , a że dziecko równie nieoczekiwanie robi się głodne szybko zerknęłam co mam w szafce. Hmmm ilości jedzenia, które pewnie czekałyby jeszcze z miesiąc na swój koniec ;) ale po co marnować jak można coś wyczarować !Miałam 30 minut. Idealnie! 10 na przygotowanie, reszta pieczenie. Powstały jedne z lepszych na tym blogu muffinki . Przepis wygląda następująco :
1 szklanka musli (u mnie bogate w płatki jęczmienne, pestki dyni, siemię lniane, kandyzowane owoce, rodzynki)
1 szklanka mąki - u mnie żytnia - możecie użyć pszennej czy owsianej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
pół banana
pół marchewki
łyżka octu jabłkowego (lub odrobina soku z cytryny)
1/3 szklanki oleju rzepakowego
200 ml mleka kokosowego
opcjonalnie coś do posłodzenia - daktyle w proszku (2 łyżki, cukier trzcinowy, kokosowy - 1 łyżka)
Marchewkę ucieramy na tarce, łączymy z bananem, mlekiem oraz olejem. Wlewamy mieszankę do wymieszanych uprzednio składników suchych. Pieczemy ok 20-23 minuty w 200 stopniach bez termoobiegu.
Pyszne muffinki! Nie miałam musli, więc dodałam lekko zmielone płatki owsiane, siemię lniane i namoczone uprzednio rodzynki. Wyszły pulchniutkie i bardzo smaczne. Polecam!
OdpowiedzUsuń