kwietnia 03, 2018
bakra
,
domowe powidła
,
karob
,
melasa chleba świętojańskiego
,
melasa karobowa
,
muffinki bez cukru
,
muffinki bez mleka
,
muffinki z powidłami
,
powidła z czarnej porzeczki
,
zdrowe słodycze
0

MUFFINKI Z DOMOWYMI POWIDŁAMI
kwietnia 03, 2018
bakra
,
domowe powidła
,
karob
,
melasa chleba świętojańskiego
,
melasa karobowa
,
muffinki bez cukru
,
muffinki bez mleka
,
muffinki z powidłami
,
powidła z czarnej porzeczki
,
zdrowe słodycze

NIC TAK NIE SMAKUJE JAK DOMOWE CIASTO Z DOMOWYMI POWIDŁAMI !
Kalendarzową wiosnę mamy już jakiś czas ale dopiero dziś tak naprawdę czuć powiew ciepłego wiatru. Święta Wielkanocne za nami a ja proponuję Wam kolejne zdrowe słodkości (bo może macie mało ? :)) .
Wizyty u babć mają dużo plusów, na przykład pyszne domowe , babcine konfitury ! Od razu pomyślałam żeby wykorzystać je do muffinków . W ręce wpadł mi słoik z czarną porzeczką i wyczarowałam z niego takie o to babeczki :
2 szklanki mąki żytniej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki wiórków kokosowych
1banan
1 jajko
2 łyżki oleju kokosowego
100ml melasy chleba świętojańskiego
powidła domowe - ok. 2ml na babeczke
Tradycyjnie łączymy osobno składniki suche i mokre , a następnie mieszamy wszystkie razem. UWAGA! Powidła wstrzykujemy przy użyciu szprycy lub zwykłej strzykawki, dopiero po wyłożeniu ciasta do foremek. Górę babeczek posypujemy wiórkami i delikatnie smarujemy melasą. Jeśli nie macie melasy proponuję 2 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego, będą wtedy jaśniejsze jak te na zdjęciu poniżej :
Pieczemy 20 minut w 200 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz