×

PROSTE WIELKANOCNE BABECZKI MARCHEWKOWE

WEGAŃSKIE MUFFINKI WIELKANOCNE Z MĄKĄ Z SAMOPSZY

 Jak wasze przygotowania do świąt? U mnie w tym roku bardziej w kuchni niż przy strojeniu domu. Poprzednio miałam dla Was przepis na wielkanocne muffinki bez glutenu, tym razem wersja glutenowa ale z mąki z samopszy. Samopsza - bo to ją chcę Wam dziś zaproponować jest starodawną , odkrywaną na nowo odmianą pszenicy. Uprawiana 7 tys. lat p.n.e. jest o wiele delikatniejsza i bardziej aksamitna niż mąka pszenna. Dodatkowo nie jest modyfikowana i zanieczyszczona jak zwykła mąka pszenna. To co znajdziecie w samopszy a czego nie ma jej uboższa siostra to : egzogenne aminokwasy czyli takie, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Gluten z samopszy nie absorbuje również tak wody a dzięki antyoksydantom zboże to lepiej zachowuje się podczas pieczenia i dłużej trzyma świeżość.
Do pracy!
Mąka z samopszy - duża szklanka 300ml
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 potarta marchewka (ok.szklanka startej marchwi)
1/3 oleju rzepakowego
200 ml mleka kokosowego min.50%
1 łyżeczka octu jabłkowego lub łyżeczka soku z cytryny
garść płatków migdałowych
 

W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre. Mieszamy, wykladamy do foremek i dekorujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 20 minut w 190 stopniach. 
Smacznego i Wesołych Świąt!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Vegannmuffins - muffinki bez mleka , Blogger