×

MUFFINKI KOKOSOWO-JAGLANE Z CZEKOLADĄ I KRUSZONKĄ DAKTYLOWĄ

PROSTE, WIELKANOCNE, BEZGLUTENOWE MUFFINKI I OWOCOWY SHOT NA ORZEŹWIENIE!

        Święta Wielkanocne bez glutenu ? Oczywiście i to ze smakiem! Wyłamię się nieco z tradycji. Ponieważ nigdy nie przepadałam za cytrynowymi babkami i przesłodkimi mazurkami oto moja nieco inna propozycja. Jeśli w domu powoli unosi się zapach żurku, i białej kiełbasy to proponuję Wam złamać go słodkim zapachem kokosa i delikatnej kaszy jaglanej. Mniam!

Przepis bardzo prosty : 
pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
3/4 szklanki mąki kokosowej
2 łyżki sproszkowanych daktyli
3kostki gorzkiej czekolady
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
1 jogurt kokosowy ok.190 ml
2 łyżki oleju kokosowego
1 jajko

Pieczemy 20 minut w 190 stopniach

 
Wykonanie : Kaszę jaglaną gotujemy , odcedzamy na sitku. Jeszcze ciepłą mieszamy z mąką kokosową. Powstanie nam konsystencja kruszonki. Rozgniatamy w dłoniach by była jak najmniejsza. Dosypujemy sproszkowane daktyle. Garść kruszonki odkładamy na później do posypania. Mokre składniki mieszamy w osobnej misce. Łączymy. Wrzucamy grubo pokrojone kawałki gorzkiej czekolady . Wykładamy do foremek i posypujemy wcześniej odłożoną kruszonką. Pycha!

Takie muffinki będą idealne na świąteczne śniadanie. Do tego owocowy shot marki littlemiracles. Wszystkie produkty najlepszej jakości (a przede wszystkim daktyle w proszku kupicie od firmy BioPlanet. Smacznego! P.s Nad makowymi muffinkami jeszcze pracuję.:)

   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Vegannmuffins - muffinki bez mleka , Blogger