×

MUFFINKI Z SUROWYM KAKAO!

DZIŚ ŚWIĘTO MUFFINKI ! Z TEJ OKAZJI PREZENTUJĘ WAM COŚ Z SUPERFOODS - SUROWE KAKAO ! 

Czekolada a kakao ? Jaka jest różnica ?
Zacznijmy może od wyjaśnienia pojęć czekolady i kakao, bardzo często używanych zamiennie. Błąd.  Kakao to proszek, powstający ze zmielonych ziaren kakaowca. Czekolada natomiast zawiera kakao oraz tłuszcz kakaowy . Dodatkowo producenci wzbogacają czekolady najczęściej o mleko i cukier a także inne dobrodziejstwa. Nie jestem w stanie znaleźć w gronie swoich znajomych kogoś, kto nie lubiłby czekolady a ponieważ jesteśmy w okresie Świąt Wielkanocnych , upiekłam coś co zadowoli myślę - każde podniebienie. W składzie dzisiejszych muffinków znajdziecie SUROWE KAKAO!

SUROWE = ZDROWE! CZYLI FENOMEN SUROWEGO KAKAO

 Raw cacao - raw chocolate - pod tymi nazwami znajdziecie surowe produkty otrzymywane z ziaren kakaowca. Jak widać na zdjęciu produkty te należą do gatunku superfoods czyli żywności bogatej w ogromną ilość dobroczynnych dla zdrowia składników. Czym różni się surowe kakao od zwykłego? 1. To co widać gołym okiem to kolor. Porównajcie kakao w proszku po prawej stronie z jakimkolwiek zwykłym kakao w proszku. Kolor surowego jest zdecydowanie jaśniejszy a to dlatego, że ziarna kakaowca nie są poddawane obróbce cieplnej - prażeniu. Ba! Te od firmy BioPlanet są nawet głęboko mrożone przed zmieleniem co zapewnia zachowanie wszelkich wartości odżywczych. Surowe kakao jest uznawane za NAJBOGATSZE ŹRÓDŁO MAGNEZU NA ŚWIECIE A JEGO 1 PORCJA ZAWIERA WIĘCEJ ŻELAZA NIŻ PORCJA WOŁOWINY! (mówimy oczywiście o takich samych porcjach ;)). W dodatku zawiera mnóstwo dobrze przyswajalnego chromu, wapnia i manganu. Wszystkie te składniki potrzebne są nam do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, odpornościowego, krążeniowego a tym samym doskonale poprawiają samopoczucie. Badania wykazały , że spożywanie surowej czekolady jest porównywalne z działaniem lekarstw!


Możecie delektować się surowym kakao zarówno w formie proszku - jako dodatku do ciast ale również super przekąski na spacer, dodatku do muesli czy ciasteczek w postaci kawałeczków kakao. Są delikatnie chrupiące i gorzkawe w smaku. Osobiście poznając te produkty - po raz kolejny - zmienił się mój pogląd na świat i jedzenie! Polecam serdecznie !

A teraz czas na muffinki !

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej
3 łyżki raw cacao od BioPlanet
Garść pokrojonej w kawałeczki gorzkiej czekolady (również może być surowa)
1,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 g margaryny wegańskiej
1 jajko
200ml mleka kokosowego
100 ml melasy chleba świętojańskiego
1 łyżeczka octu jabłkowego


Pieczemy 20 minut w 200 stopniach do suchego patyczka. Delektujcie się, są na prawdę pyszne !

 

1 komentarz:

Copyright © 2016 Vegannmuffins - muffinki bez mleka , Blogger