marca 16, 2018
ciasteczka bez glutenu
,
ciasteczka bez jajek
,
ciasteczka dla dzieci
,
ciasteczka jaglane
,
coś z niczego
,
dla dzieci
,
jagody goji
,
kasza jaglana
,
mąka migdałowa
,
metoda zero waste
0

KOKOSANKI JAGLANE Z JAGODAMI GOJI
marca 16, 2018
ciasteczka bez glutenu
,
ciasteczka bez jajek
,
ciasteczka dla dzieci
,
ciasteczka jaglane
,
coś z niczego
,
dla dzieci
,
jagody goji
,
kasza jaglana
,
mąka migdałowa
,
metoda zero waste

ZDROWE CIASTECZKA Z KASZY JAGLANEJ I MĄKI MIGDAŁOWEJ
Dziś kolejna moja propozycja na ciasteczka dla dzieci. W porównaniu z miękkimi ciasteczkami z karobem , te wymagają już odrobiny uzębienia od naszych dzieci . Wersja podstawowa zakłada tylko 5 składników, ale możecie ubogacić je dodatkowymi nasionami, czy suszonymi owocami niż wymienione w przepisie.Ciasteczka to świetny sposób na zagospodarowanie resztek! Zostało mi trochę kaszy z obiadu, łyżka oleju kokosowego i kilka sztuk jagód goi ( które schowałam w środku ciasteczek żeby nie przypaliły się w piekarniku). Przepis b.prosty :
Składniki :
4 łyżki suchej kaszy jaglanej
4 łyżki mąki migdałowej
3 łyżki wiórków kokosowych
2łyżki miodu
łyżka oleju kokosowego
opcjonalnie :
ziarna słonecznika, jagody goji, rodzynki, siemię lniane , chia, sezam
Kaszę jaglaną gotujemy ok.15 minut , odcedzamy. Do jeszcze ciepłej dodajemy wiórki kokosowe, zmielone migdały, miód (najlepiej rozpuszczony) i olej kokosowy. Z dodatkowymi składnikami możecie poszaleć . Proponowane ciasteczka mają wyczuwalne wszelkie faktury kaszy, wiórków i dodanych nasion, ale jeśli chcecie możecie zblendować wszystko na gładką masę. W dłoniach formujemy kuleczki , spłaszczamy i wykładamy na papier do pieczenia.
Pieczemy w 200 stopniach ok 25 minut aż zrobią się złote.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz