×

MUFFINKI Z FIOLETOWEJ MARCHWII Z PŁATKAMI KASZTANOWYMI

muffinki z fioletowej marchewki

     Dziś w mojej kuchni - marchew fioletowa. Najstarsza a często już zapominana odmiana marchewki. 

   W smaku nieco mniej słodka niż normalna. Za to co kryje w środku! Witaminy A, C, K, B2, B3, B1,kwas pantotenowy,kwas foliowy, sód, potas, wapń, magnez, mangan, selen, cynk, żelazo, fosfor to wszystko zawarte w jednej małej fioletowej marchewce !

Do tego zdecydowanie więcej beta-karotenu niż w normalnej .
Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby ciasta marchewkowego!  Poniżej przepis na bezglutenowe muffinki . Jako posypki użyłam płatków kasztanowych i te zdecydowanie bardziej przypadły nam do gustu. Muffinki nie są zbyt słodkie. Możecie dodać więcej łyżek daktyli albo posłodzić np. 2 łyżkami cukru trzcinowego lub posypać cukrem pudrem. UWAGA ! Marchew mocno farbuje a masa , którą wlejecie do foremek będzie miała szary, asfaltowy kolor . Dobrze, że to tylko na chwilę :)

Przepis :

Składniki suche :
 1,5 szklanki mąki z ciecierzycy
2 łyżki mąki z tapioki
3 łyżki daktyli w proszku
2 łyżeczki ekologicznego, bezglutenowego proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

Składniki mokre : 
1,5 szklanki startej na grubych i małych oczkach marchewki fioletowej
1/3 szklanki oleju lnianego
200ml śmietanki sojowej, 1banan, 1 jajko

ciasto marchewkoweciasto z fioletowej marchewki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Vegannmuffins - muffinki bez mleka , Blogger