lutego 19, 2018
karob
,
melasa chleba świętojańskiego
,
muffinki bez cukru
,
muffinki bez czekolady
,
muffinki bez jajek
,
muffinki bez jajka
,
muffinki bez mleka
,
muffinki dla dzieci
,
muffinki z karobem
0

Muffinki z karobem
lutego 19, 2018
karob
,
melasa chleba świętojańskiego
,
muffinki bez cukru
,
muffinki bez czekolady
,
muffinki bez jajek
,
muffinki bez jajka
,
muffinki bez mleka
,
muffinki dla dzieci
,
muffinki z karobem

Muffinki z melasą chleba świętojańskiego, bez mleka , jaj i cukru.
Karob. Zamiennik kakao bogaty w fosfor, żelazo, wapń i magnez. Bezpieczny dla alergików.
Odkąd poznałam to zdrowe cudo, mogłabym jeść je na wiele sposobów. Co najważniejsze jest zdrowe dla mojego dziecka i wpływa kojąco na jego często podrażnione jelitka. Poniższy przepis zawiera mąkę pszenną ale z powodzeniem możecie zastąpić ją mąką żytnią lub najlepiej owsianą. Tym razem wersja z glutenem.Składniki suche :
Szklanka mąki pszennej (u mnie szklanka z Ikei 350ml czyli ok..1,5zwyklej szklanki)
Kopczasta łyżeczka sody oczyszczonej
Łyżka daktyli w proszku
Kilka płatków migdałów
10 malin
Składniki mokre:
Banan
1/3 szklanki oleju rzepakowego
50 g wegańskiej margaryny
Łyżka octu jabłkowego
80 ml melasy chleba świętojańskiego i ok 10 ml na polewę
Zamiennik jajka - siemię lniane 1lyzka + 4łyżki gorącej wody
Muffinki stroimy migdałami i malinami oraz polewamy cienką warstwą melasy jeszcze przed włożeniem do piekarnika !
Banan
1/3 szklanki oleju rzepakowego
50 g wegańskiej margaryny
Łyżka octu jabłkowego
80 ml melasy chleba świętojańskiego i ok 10 ml na polewę
Zamiennik jajka - siemię lniane 1lyzka + 4łyżki gorącej wody
Muffinki stroimy migdałami i malinami oraz polewamy cienką warstwą melasy jeszcze przed włożeniem do piekarnika !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz