×

JAGLANE SERNICZKI Z TRUSKAWKAMI NA ZIMNO

SERNICZKI KOKOSOWO-JAGLANE NA MIGDAŁOWYM SPODZIE. 


Wegańskie, bezglutenowe i bez piecznia. SAMO ZDROWIE! 
Coś co szczególnie polecam Wam na zimne dni - skradnie serce babciom, mamom a przede wszystkim dzieciom. Sezon na truskawki rozpoczęty a więc do dzieła! 
Na ok 12 serniczków potrzebujemy : 
Pół szklanki suchej kaszy jaglanej
400 ml mleka kokosowego 82%
80-120 ml syropu klonowego lub z agawy
2-3 łyżeczki agar agar
Garść truskawek
Na spód:
2 - 3łyżki oleju kokosowego rozpuszczonego 
6 łyżek zmielonych migdałów 
2łyżki liofilizowanych owoców od Helpa - Czary Mamy
2 łyżki daktyli w proszku
4 łyżki wiórków kokosowych 

Wykonanie : 
Kaszę jaglaną gotujemy w 1,5 szklance wody aż ta wchłonie ją całkowicie i mocno zmięknie. Dodajemy gęstą część mleka kokosowego i syropu - odpowiednio ile chcemy. Dodajemy 2 łyżeczki agar agar i zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia. Kiedy masa wystygnie i osiągnie temperature pokojową zalewamy truskawki w formie. Do masy możemy rownież włożyć kilka kawałkow truskawek.  Zostawiamy ok.0,5 cm wolnego miejsca na spód. 
Tłuszcz kokosowy rozpuszczamy i dosypujemy wszystkie składniki:migdały, wiorki, daktyle. Mieszamy aż osiagniemy zbitą masę. Wykladamy nią foremki i równamy. Wkładamy do lodówki na min.12 h. Gotowe ! 


1 komentarz:

  1. Witam, świetny przepis chętnie wypróbuję, ale nie widziałam nigdzie w sklepie daktyli w proszku czym to zastąpić? Mogę np daktyle namoczyć i zblendować na masę?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Vegannmuffins - muffinki bez mleka , Blogger