×

WEGAŃSKIE I BEZGLUTENOWE KOKOSANKI RABARBAROWE

MUFFINKI Z RABARBAREM.

Rabarbarowy sezon w pełni. Lubicie ? Ja szaleję za tym warzywem! Nie dość , że natura wyposażyła je w piękną paletę barw zieleni i czerwieni to  jeszcze jest super zdrowe ale nie dla wszystkich!

 WŁAŚCIWOŚCI RABARBARU

    Rabarbar ma dość kwaśny, cierpki smak. Bogaty jest w witaminy C, A , E , błonnik (jakże ważny dla naszego układu pokarmowego) oraz kwas foliowy i wapń ( aż 86 mg w 100 gramach). Niestety zawiera szczawiany, więc nie polecam go dla osób z chorobami nerek. Warzywo to ma również właściwości przeczyszczające, więc jeśli cierpicie na zaparcia - pomoże Wam w naturalny , smaczny sposób. Dodatkowo jak dowodzą badania naukowe , ze względu na wysoką zawartość polifenolu (który aktywuje się dopiero po obróbce cieplnej) ma właściwości antyrakowe - lecznicze. 

MUFFINKI Z RABARBAREM
 
SKŁADNIKI NA 12 MUFFINEK : 
3/4 szklanki mąki ryżowej
pół szklanki mąki kokosowej
3 łyżki tapioki
pół szklanki wiórków kokosowych
3 laski rabarbaru (obrane, pokrojone)
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
łyżka octu jabłkowego
80 - 100 ml syropu (u mnie klonowy, może być daktylowy czy z agawy)
300 ml mleka roślinnego - u mnie ryżowe - delikatnie słodkie
70 gr wegańskiej margaryny - tutaj Rama z olejem kokosowym


 Wykonanie: 
Rabarbar myjemy, ściągamy nożem włókna - obieramy, kroimy w ok.1cm kawałki - odstawiamy na bok. Do miski wsypujemy składniki suche - mąki, sodę, proszek, wiórki.
W garnuszku na malutkim ogniu rozpuszczamy margarynę , pod koniec dolewamy dowolny syrop słodzący i mleko . Lekko ciepłą masą zalewamy mąki i mieszamy. Konsystencja będzie przypominać mokrą kruszonkę - tak ma być. Dodajemy rabarbar i jeszcze raz mieszamy. Pieczemy 22 minuty w 190 stopniach bez termoobiegu. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Vegannmuffins - muffinki bez mleka , Blogger