×

MUFFINKI Z ŻURAWINĄ

Babeczki słodzone sproszkowanymi daktylami !


Dzięki połączeniu sody oczyszczonej i octu jabłkowego mają właściwości przeciwzapalne,obniżają cholesterol i mogą być spożywane przez osoby z cukrzycą.


babeczki z żurawiną i kokosemPrzepis 👈
Szklanka mąki pszennej (1 duża szklanka z Ikei lub 1,5 normalnej)
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki daktyli w proszku
Łyżka zmielonego siemienia lnianego (łyżka + 3łyżki gorącej wody)
3 łyżki wiórków kokosowych
Dwie garści żurawiny
300ml mleka kokosowego min.65%
Łyżka octu jabłkowego
1/4oleju lnianego

190 stopni 20 minut

Wykonanie:
Bierzemy dwie miski. Do jednej wsypujemy mąkę, sodę, wiórki kokosowe i  daktyle w proszku. Daktyle przesiewam przez sitko ponieważ mogą pojawić się zbrylowane grudki. Dorzucam 2 garści żurawiny.

W drugiej misce mieszam mleko kokosowe, z olejem i łyżką octu jabłkowego.

Przygotowanie siemienia : łyżkę świeżo zmielonego siemienia lnianego zalewam 3 łyżkami bardzo gorącej wody. Odstawiam na ok. 10-15 minut do zgęstnienia. Po tym czasie nasze siemię powinno mieć konsystencję gęstego białka. Gotowe siemię mieszamy z mokrymi składnikami.

Miskę z mokrymi składnikami wlewamy do miski z suchymi i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ja to robię zwykłą łyżką .

Wypełniamy ciastem foremki do muffinek, zostawiając ok 1cm wolny od góry. Pieczemy w 190 stopniach 20 minut. Możemy z termoobiegiem wtedy góra będzie bardziej chrupiąca.


babeczki bez mleka z żurawiną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Vegannmuffins - muffinki bez mleka , Blogger