czerwca 01, 2018
dla dzieci
,
jaglany sernik
,
serniczki z truskawkami
,
sernik bez glutenu
,
sernik na zimno
,
Wegańskie serniczki
1
JAGLANE SERNICZKI Z TRUSKAWKAMI NA ZIMNO
czerwca 01, 2018
dla dzieci
,
jaglany sernik
,
serniczki z truskawkami
,
sernik bez glutenu
,
sernik na zimno
,
Wegańskie serniczki
SERNICZKI KOKOSOWO-JAGLANE NA MIGDAŁOWYM SPODZIE.
Wegańskie, bezglutenowe i bez piecznia. SAMO ZDROWIE!
Coś co szczególnie polecam Wam na zimne dni - skradnie serce babciom, mamom a przede wszystkim dzieciom. Sezon na truskawki rozpoczęty a więc do dzieła!
Na ok 12 serniczków potrzebujemy :
Pół szklanki suchej kaszy jaglanej
400 ml mleka kokosowego 82%
80-120 ml syropu klonowego lub z agawy
2-3 łyżeczki agar agar
Garść truskawek
Na spód:
2 - 3łyżki oleju kokosowego rozpuszczonego
6 łyżek zmielonych migdałów
2łyżki liofilizowanych owoców od Helpa - Czary Mamy
2 łyżki daktyli w proszku
4 łyżki wiórków kokosowych
Wykonanie :
Kaszę jaglaną gotujemy w 1,5 szklance wody aż ta wchłonie ją całkowicie i mocno zmięknie. Dodajemy gęstą część mleka kokosowego i syropu - odpowiednio ile chcemy. Dodajemy 2 łyżeczki agar agar i zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia. Kiedy masa wystygnie i osiągnie temperature pokojową zalewamy truskawki w formie. Do masy możemy rownież włożyć kilka kawałkow truskawek. Zostawiamy ok.0,5 cm wolnego miejsca na spód.
Tłuszcz kokosowy rozpuszczamy i dosypujemy wszystkie składniki:migdały, wiorki, daktyle. Mieszamy aż osiagniemy zbitą masę. Wykladamy nią foremki i równamy. Wkładamy do lodówki na min.12 h. Gotowe !
Witam, świetny przepis chętnie wypróbuję, ale nie widziałam nigdzie w sklepie daktyli w proszku czym to zastąpić? Mogę np daktyle namoczyć i zblendować na masę?
OdpowiedzUsuń