×

CZEKOLADOWE MUFFINKI Z GRANATEM

Muffinki z mąki żytniej a zamiast kakao... czekoladowy jogurt sojowy!Gotowe w 20 minut!

babeczki czekoladowe

 Skoro już przed nami babeczki glutenowe, to żeby je trochę orzeźwić wpadł mi w ręce granat! W sumie pierwszy raz połączyłam mąkę żytnią z czekoladą. Ba! Z czekoladowym jogurtem sojowym - to zamiast jajka. Wyrosły całkiem niewielkie ale puszyste i wilgotne. Ubogaciłam sporą ilością startych orzechów ziemnych.

Przepis :
Składniki suche
- duża szklanka ( 300 ml ) mąki żytnej
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki ksylitolu
- garść kruszonych orzechów (u mnie ziemne)

Składniki mokre :
- 1/2 banana skropionego cytryną
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 jogurt sojowy czekoladowy (dostępne w Lidlu)
- 60 g wegańskiej margaryny

Przygotowanie.
W dwóch osobnych miskach mieszamy składniki mokre i suche. Margarynę roztapiamy, banana rozgniatamy widelcem. Łączymy składniki do jednolitej masy, można blenderem, można łyżką.
Dekorujemy orzechami i granatem.
Pieczemy w 190 stopniach ok. 17 minut bez termoobiegu.





muffinki z granatem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Vegannmuffins - muffinki bez mleka , Blogger