×

SZARLOTKI WEGAŃSKIE I BEZGLUTENOWE! PYSZNE!!!

HIT!!! MINI SZARLOTKI BEZ GLUTENU, MLEKA I JAJ. 

JEŚLI KOCHASZ SMAK SZARLOTKI, JABŁECZNIKA, APFELKUCHEN STRUDLA Z JABŁKAMI czy jakiegokolwiek ciasta z jabłkami NA CIEPŁO!!! Ten przepis jest dla Ciebie! 


     
                Uwielbiam nasze pory roku! Jest czas na świeże truskawki, maliny i jagody. Potem przychodzą moje ulubione zimne pory roku. Jesień pełna kolorów i równie bogata w smaki i zapachy. Śliwki, jabłka, orzechy, cynamon, domowe przetwory cudownie wypełniają nasze domy, a że mam ciepłe serducho i lubię mieć coś ciepłego i zdrowego na żołądku to wymyśliłam to! Muffiny jabłkowe, robię już po raz 3 w domu i na zamówienia. Najlepiej smakują wyjęte z pieca lub podgrzane z gałką loda (waniliowego kto może) i polewą czekoladową wegańską .


PRZEPIS

140 gr mąki z ciecierzycy
3/4 szklanki mąki ryżowej
40 gr mąki kokosowej
starty cynamon świeżo z laski
pół szklanki ksylitolu
2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
1 łyżeczka sody
1,5 startego jabłka
100 gr wegańskiej margaryny
pół szklanki mleka roślinnego
łyżka octu jabłkowego dodana na samym końcu do ciasta

 
 
Składniki suche przesiewamy przez sitko do jednej miski, składniki mokre łączymy w drugiej (margarynę rozpuszczamy na małym ogniu), mleko powinno być w temperaturze pokojowej żeby zbyt szybko nie zcięło margaryny, jabłka trzemy na małych oczkach. Pieczemy 25 min w 190 stopniach. Dekorujemy plasterkami jabłek na górze.

MNIAAAAAM ! PAKUJEMY MĘŻOWI DO PRACY ;)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Vegannmuffins - muffinki bez mleka , Blogger