×

WEGAŃSKI I BEZGLUTENOWY TORT BEZ PIECZENIA

ORZECHOWO-JAGLANY TORT NA CHAŁWOWYM SPODZIE. BEZ PIECZENIA! BEZ GLUTENU, BEZ MLEKA.

         Długo zastanawiałam się jaki torcik upiec na 2 urodziny mojego synka, żeby był bezpieczny dla niego , jak i zjadliwy dla gości. Szperając w przepisach w internecie - jak zwykle nie pasowało mi wiele rzeczy , więc wymyśliłam coś swojego z połączenia kilku przepisów w jeden. Wyszedł tort przypominający smakiem snickerso-tiramisu z nutą chałwy :) Nam bardzo smakował ale ostrzegam ! Jest nie słodki acz baaaaardzo sycący i wystarczy niewielki kawałeczek żeby podniebienie było szczęśliwe na cały dzień.
                 

    Jesteście zainteresowani ? To przygotujcie sobie - blender, blender kielichowy lub robota kuchennego - we wszystkim się uda.

NA CHAŁWOWY SPÓD POTRZEBA
1 szklanki migdałów
100ml tahini 
ok.5 daktyli 
pół szklanki wiórków kokosowych
2-3 łyżki oleju kokosowego

Daktyle moczymy ok 15 minut w ciepłej wodzie. Odsączamy. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą i po powstaniu masy - wyklejamy nią spód formy do tortu i wkładamy do zamrażarki na ok 2h

MASA JAGLANO-KAKAOWA

100g ugotowanej kaszy jaglanej 
4 łyżki kakao
pół słoika musu kokosowego ( ja użyłam ekologicznego z Lidla - wymieszanego w temperaturze pokojowej)
2 łyżki oleju kokosowego
1/3 szklanki daktyli w proszku lub 3 łyżki syropu z agawy 

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Masę oczywiście można spróbować i dosłodzić wg.uznania. Po schłodzeniu tylko nieznacznie stężeje więc zadbajmy o to by była jak najbardziej kremowa. DO TEJ MASY MOŻECIE DODAĆ ODROBINĘ ALKOHOLU - amaretto, czy likieru czekoladowego, może być nawet nalewka wiśniowa - na pewno smak będzie ciekawy !

JASNY KREM NA GÓRĘ
400 g namoczonych przez ok 5h i odsączonych i zblendowanych orzechów nerkowca, posypanych kakao. 

ŚMIETANA (opcjonalnie) z nutką wanilii
1. wersja - to wersja z górną, sztywną warstwą mleka kokosowego 80% (chłodzonego uprzednio dzień w lodówce tak aby się rozwarstwiło). Wybieramy masę z puszki - uwaga aby nie dostała się do niej nawet odrobina pozostałej wody - wtedy może być problem z ubiciem na gładką śmietanę. Polecam 2 puszki mleka 400ml . Można dodać odrobinę wanilii z laski.

2. Opcja nr 2 - jeśli macie za dużo kokosa w składzie to możecie użyć sojowej śmietanki NATUMI 200ml , i ubijać mocno schłodzoną ok 15 minut. To opcja nieco trudniejsza i wymaga dodania np. 2 paczuszek śmietan-fixu dla utrzymania odpowiedniej konsystencji. 

Na koniec dekorujecie owocami - najlepiej kwaśnymi

TORT NAJLEPIEJ PODAWAĆ NA NASTĘPNY DZIEŃ - PO CAŁONOCNYM CHŁODZENIU W LODÓWCE!


Polecam :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Vegannmuffins - muffinki bez mleka , Blogger