×

BEZGLUTENOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

BEZGLUTENOWY I WEGETARIAŃSKI KEKS ZE ŚLIWKAMI ! MIESZANKA WIELU MĄK I KSYLITOLU.

Wypieków zaczyna być coraz więcej... pomysłów nie brakuje , więc chyba niedługo będzie trzeba rozbudować bloga o keksy , torty i ciasteczka. To ciasto to moje pierwsze w życiu ale powiem Wam , że obłędne. Niestety stopień trudności jest tak na 3 gwiazdki . Ciasto powstało z mieszanek wielu mąk ale efekt wspaniały. W dodatku na działce kwitnie mi już śliwka i nie mogłam się doczekać żeby coś z nią zrobić . Mimo, że jeszcze dość kwaśna - idealnie skomponowała się w cieście, którego przepis wygląda tak :
1/3 szklanki mąki kasztanowej
1/3 szklanki mąki kokosowej
1/3 szklanki mąki teff 
1/3 mąki migdałowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej lub tapioki
1 szklanka mąki ryżowej
ok.7 śliwek
4 łyżki ksylitolu 
łyżka sody
łyżka proszku do pieczenia bezglutenowego
2 duuuże łyżki oleju
1 duży jogurt roślinny (lub naturalny) 200ml
1 jajko
3/4 szklanki mleka roślinnego
płatki kokosowe do dekoracji

    WSZYSTKIE MĄKI PRZESIEWAMY PRZEZ SITKO razem z proszkami i sodą. W osobnej misce mieszamy mokre składniki. Łączymy, na koniec podlewamy łyżką soku z cytryny. Powinna Wam wyjść konsystencja podobna do tej powyżej.Wlewamy ciasto do keksówki i stroimy śliwkami, pokrojonymi w grubsze plasterki.
Górę posypałam jeszcze raz mąką migdałową, płatkami kokosowymi od firmy COCOMI oraz cukrem pudrem. Pieczemy ok 35-40 minut w 190 stopniach.

 Smacznego!



    




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Vegannmuffins - muffinki bez mleka , Blogger