×

AMARANTUSKI Z DAKTYLAMI (BEZ MIODU)

WEGAŃSKIE I BEZGLUTENOWE AMARANTUSKI. TYLKO 4 SKŁADNIKI !

Lubicie sprawiać zdrową radość swoim dzieciom ? Upieczcie im te ciasteczka! Co daje nam amarantus ?
AMARANTUS - inaczej zwany szarłatem był wśród Indian od wiek wieków uważany za roślinę cudowną - świętą. Dla wegetarian i wegan obok sezamu idealny zamiennik mięsa ze względu na bogactwo białka. Posiada egzogenne aminokwasy, których nie wytwarza nasz organizm. Jest również wyposażony w solidną dawkę żelaza i magnezu. Bardzo dobrze sprawdzi się przy anemii . W 100g spożytego amarantusa znajduje się 42% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Jeszcze lepsze wyniki daje jeśli chodzi o Fosfor, Magnez. Spożywajmy go zatem jak najwięcej!
Dzisiejsze ciasteczka powstały z mąki amarantusowej - inaczej niż większość przepisów w internecie (z amarantusa ekspandowanego). Mąka amarantusowa jest bezglutenowa - świetnie więc sprawdzi się przy alergii na gluten, jego nietolerancji czy chorobach autoimmunologicznych i innych.

 Przepis : 
szklanka mąki z amarantusa
pół szklanki mąki kokosowej (lub wiórków)
2 łyżki oleju kokosowego lub 1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 banan
szczypta sody oczyszczonej
3 łyżki daktyli w proszku

Wszystkie składniki mieszamy w 1 misce. Konsystencja ciasta musi odrywać się bez problemu od miski i od ręki.

Robicie krążki na papierze do pieczenia i pieczecie z termoobiegiem w 180 stopniach ok 10-13 minut aż zbrązowieją. W połowie pieczenia trzeba obrócić na drugą stronę. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Vegannmuffins - muffinki bez mleka , Blogger