×

BEZGLUTENOWE BABECZKI MALINOWE

MUFFINKI JOGURTOWE Z LIOFILIZOWANYMI MALINAMI I KREMEM KOKOSOWO-MALINOWYM. 

  Produkty bezglutenowe są coraz bardziej pożądane. Takie dochodzą do mnie zapytania z piekarni w której już dostępne są moje wypieki. Ogromnie się cieszę, kiedy mogę wymyślić dla Was coś nowego. Bardzo dbam by babeczki mogły jeść również malutkie dzieci z problemami alergii , dlatego dziś przed Wami mój najnowszy przepis na bezglutenowe babeczki z użyciem malinowej łyżki smaku marki HELPA oraz bezglutenowych mąk firmy BioPlanet.  Na górze krem kokosowo-malinowy. Jak go przygotować? Przedstawię poniżej.
KREM:
Otwórzcie puszkę mleka kokosowego 82% i wyjmijcie do miski gęstą część , dosypcie łyżkę liofilizowanych malin i dodajcie łyżkę miodu ( u mnie rzepakowy kremowany z naszej własnej pasieki :)) .  Wymieszajcie przy użyciu blendera z końcówką trzepaczki. Wstawcie do lodówki na ok 2-3 godziny.
BABECZKI:
Na 8 babeczek potrzebne Wam : 
Szklanka mąki teff (200ml)
Pół szklanki mąki ryżowej (100ml)
2 łyżki liofilizowanych malin
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
100 ml pozostałej wody kokosowej z wcześniej otwartej puszki
1 duża łyżka oleju kokosowego
190 ml jogurtu roślinnego
2 łyżki miodu

Łączymy składniki . Dokładnie mieszamy, pieczemy jedynie 17 minut w 190 stopniach . Możecie dodać do środka ciasta normalne maliny. Babeczki wyjdą jeszcze lepsze :). 

 
 Im zimniejszy krem tym dłużej się utrzyma. Jeśli chcecie go wzmocnić użyjcie dowolnego śmietanfixu , który należy dodać podczas ubijania. Smacznego!
   


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Vegannmuffins - muffinki bez mleka , Blogger