×

KOKOSANKI JAGLANE Z JAGODAMI GOJI

ZDROWE CIASTECZKA Z KASZY JAGLANEJ I MĄKI MIGDAŁOWEJ

Dziś kolejna moja propozycja na ciasteczka dla dzieci. W porównaniu z miękkimi ciasteczkami z karobem , te wymagają już odrobiny uzębienia od naszych dzieci . Wersja podstawowa zakłada tylko 5 składników, ale możecie ubogacić je dodatkowymi nasionami, czy suszonymi owocami niż wymienione w przepisie.
 Ciasteczka to świetny sposób na zagospodarowanie resztek! Zostało mi trochę kaszy z obiadu, łyżka oleju kokosowego i kilka sztuk jagód goi ( które schowałam w środku ciasteczek żeby nie przypaliły się w piekarniku). Przepis b.prosty :
Składniki : 
4 łyżki suchej kaszy jaglanej
4 łyżki mąki migdałowej
3 łyżki wiórków kokosowych
2łyżki miodu
łyżka oleju kokosowego
opcjonalnie : 
ziarna słonecznika, jagody goji, rodzynki, siemię lniane , chia, sezam

Kaszę jaglaną gotujemy ok.15 minut , odcedzamy. Do jeszcze ciepłej dodajemy wiórki kokosowe, zmielone migdały, miód (najlepiej rozpuszczony)  i olej kokosowy. Z dodatkowymi składnikami możecie poszaleć . Proponowane ciasteczka mają wyczuwalne wszelkie faktury kaszy, wiórków i dodanych nasion, ale jeśli chcecie możecie zblendować wszystko na gładką masę. W dłoniach formujemy kuleczki , spłaszczamy i wykładamy na papier do pieczenia.
Pieczemy w 200 stopniach ok 25 minut aż zrobią się złote.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Vegannmuffins - muffinki bez mleka , Blogger