×

WEGAŃSKIE MUFFINKI ZE SZPINAKIEM NA SŁODKO

WEGAŃSKIE MUFFINKI Z MĄKI OWSIANEJ , ZE SZPINAKIEM, BANANEM I WIÓRKAMI KOKOSOWYMI.

     Jeśli zastanawiasz się jak przemycić do diety dziecka szpinak to mam dla Ciebie idealny sposób! Upiecz moje muffinki! Dziś przedstawiam wersję "na słodko" , wkrótce pojawi się też wersja wytrawna i bezglutenowa.
     Świeży szpinak - cudownie zielony, kruchy i zdrowy! Jedzenie tego warzywa dostarczy nam przede wszystkim dużą dawkę żelaza , witaminy K, C , magnezu, manganu i kwasu foliowego. Brzmi świetnie a dobrze przyrządzony szpinak jest przepyszny (choć w tych muffinkach w ogóle go nie czuć :)). Żeby nie było za kolorowo - a raczej zielono, szpinak zawiera szczawiany i nie jest wskazany dla osób zmagających się z problemami kamieni nerkowych czy dny moczanowej. Z umiarem powinny go również spożywać również małe dzieci i kobiety w ciąży ze względu na możliwe odkładanie się w liściach szkodliwych azotanów.  Jednak pozytywne wartości zawarte w szpinaku zdecydowanie górują nad jego minusami a kilka zielonych muffinków na pewno Wam nie zaszkodzi :)



No to pieczemy:
W blenderze na gładki zielony krem blendujemy : 
100g szpinaku (ok 2 duże szklanki), 
1 jogurt roślinny (180 gr) u mnie kokosowy, 
1 banan, 
50 g wegańskiej margaryny, 
łyżkę miodu,
 kilka kropel wyciśniętej cytryny. 
W misce mieszamy szklankę mąki owsianej , pół szklanki wiórków kokosowych, 2 łyżeczki sody oczyszczonej. Składniki łączymy i pieczemy 20 minut w 200 stopniach. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Vegannmuffins - muffinki bez mleka , Blogger