×

BEZGLUTENOWE MUFFINKI Z MORWĄ BIAŁĄ

Muffinki SUPERFOOD!  Słodzone daktylami. Wisienką na torcie jest tym razem morwa biała. 

Morwa biała należy do tzw. Superfood. Są to produkty żywieniowe, które zawierają skumulowaną, ogromną ilość pozytywnych składników. Każde superfood bogate jest w enzymy, przeciwutleniacze, witaminy i proteiny. Morwa biała obniża poziom cukru we krwi, odpowiada za prawidłowy metabolizm. W smaku podobna do rodzynek. 

Przepis : 

Składniki suche:
1 szklanka mąki jaglanej
1 szklanka mąki kokosowej
1/3 szklanki mąki z tapioki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 
2 łyżki daktyli w proszku
garść morwy białej
płatki kasztanowe (opcjonalnie)

Składniki mokre : 
1 dojrzały banan
1 jogurt - kokosowy albo sojowy albo ryżowy (ok.150 ml )
1 łyżka octu jabłkowego
łyżka oleju kokosowego (rozpuścić)
pół szklanki mleka ryżowego

Wykonanie : 
Składniki suche mieszamy w jednej misce oprócz morwy białej i płatków kasztanowych. Mąki przesiewamy przez sitko, daktyle również. 
W drugiej misce mieszamy składniki mokre. Wszystko łączymy, mieszamy łyżką. Konsystencja powinna przypominać mokry piasek. 
Wykładamy foremki . Dekorujemy morwą białą i płatkami kasztanowymi. Jeśli chcecie by muffinki były słodsze możecie morwę dodać do ciasta. 

Pieczemy 20 minut w 200 stopniach bez termoobiegu.

Z podanego przepisu wychodzi 12 muffinków :
Łączna ilość kalorii - 570 kcal
1 babeczka - 47,5 kcal








 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Vegannmuffins - muffinki bez mleka , Blogger